Vrei ca locuința ta să fie în siguranță, protejată chiar dacă ești în vacanță sau acasă. Îți propui să securizezi atât căile de acces în casă, cât și spațiul din interior și zonele unde păstrezi obiecte de valoare. Acestea sunt și zonele cheie de care se ocupă un sistem de securitate.
În afară de siguranță, sistemul funcționează și ca alarmare în caz de accidente sau fenomene naturale extreme.
Separat, știi piesele pe care le implică ansamblul care îți securizează casa. Însă cunoști trăsăturile care le fac să fie un sistem complet și funcțional?
Componentele unui sistem de securitate
Ca să acopere întregul spațiu din casă pe toate planurile și să ofere o imagine de ansamblu, mai multe dispozitive independente sunt interconectate și comunică atunci când redau rezultate.
Componentele unui sistem de securitate clasic sunt:
- Panoul de control,
- Senzorii de la uși și ferestre,
- Senzori de mișcare, în interior și exterior,
- O alarmă cu sunete înalte,
- Camere de securitate – cu sau fără fir,
- Semne de avertizare – stickere sau panouri.
Cum funcționează sistemul de securitate
Chiar dacă un sistem de securitate are și componente din interior, dar și din exterior, modul în care ele comunică și transmit o informație este același.
Totul începe de la panoul de control, care armează și dezarmează întregul ansamblu de piese. Începi lucrul cu întregul sistem de aici, pentru că personalizezi setările alarmelor și senzorilor.
Panoul reia informația de la senzori și o transmite către alarmă, atunci când este declanșată. Tot de la panou pleacă și notificarea către firma de securitate, în cazul unei violări de domiciliu. Acesta se conectează la un anumit computer, ca să poată stoca informațiile primite de la camere și senzori.
Camerele de supraveghere aduc informația relevantă, pentru că prezintă vizual spațiul pe care îl monitorizează. Pot fi consultate de la distanță, iar imaginile înregistrate pot fi derulate. Pornesc odată cu restul sistemelor, nu declanșează alarme dar completează informația înregistrată de către senzori. O utilizare inteligentă a camerelor înseamnă amplasarea lor în zone greu de accesat sau întunecoase, în colțuri ce filmează intrarea din unghiuri opuse, în interiorul și exteriorul casei.
Senzorii de la uși și ferestre funcționează sub forma unui circuit creat atunci când ușile sau ferestrele se închid. Dacă oricare dintre acestea se deschide, atunci circuitul este rupt, iar alarma se declanșează.
Senzorii de mișcare funcționează pe un sistem paralel, ce acoperă o zonă invizibilă din spațiul interior.
Alarma este cea care primește informații și declanșează un sunet puternic, ce poate fi auzit de la îndepărtare.
Cum te poți bucura de avantaje suplimentare de securitate
Tehnologia este un bun aliat în probleme de siguranță a căminului tău. Unele companii de protecție oferă servicii suplimentare, cum ar fi monitorizare în anumite situații de către personal. Poți asigura liniile telefonice, funcționarea sistemului, dar și internetul, în cazul întreruperii unui curent electric. Aceasta este situația în care alegi să colaborezi cu o companie specializată.
Există și sisteme pe care le poți monitoriza în exclusivitate, iar dacă există o situație de urgență, alarma te notifică, apoi formează numărul național dedicat. Te poți conecta la sistem printr-o aplicație care înregistrează orice oscilație de activitate. Alți senzori utili sunt cei de fum, spargere a geamului, vibrații sau scurgeri de apă.
Sistemul de securitate poate fi personalizat în funcție de dimensiunile clădirii pe care vrei să o protejezi, structura ei și bunurile care se găsesc înăuntru. Funcționalitatea sa depinde doar de motivele pentru care îți dorești să securizezi zona.