Instalarea unor camere de supraveghere în locuință poate părea un subiect dificil de abordat cu cei din familie. Prezența acestor sisteme de monitorizare poate fi incomodă în primele zile pentru cei neobișnuiți cu ele. Dar să nu uităm că scopul camerelor de supraveghere este să fie verificate la nevoie, și nu monitorizate continuu.

Camerele pentru interiorul locuințelor au fost create cu scopuri de protecție. Ele descurajează infractorii și funcționează ca unelte de identificare a lor, în cazul în care au intrat în casă.

Acest scenariu pare unul rar întâlnit. Însă, potrivit Institutului General al Poliției Române (IGPR), în România au avut loc 11.481 de furturi din locuințe doar în prima jumătate a lui 2018. 796 dintre acestea au avut loc în București.

Totuși, în afara acestui motiv, de ce ai avea nevoie de camere de supraveghere în locuința ta?

Îți protejezi casa de evenimentele din interior

Există situații în care anumite sisteme electrice pot produce un scurtcircuit și, implicit, un incendiu. Dacă ai uitat aragazul pornit sau un calorifer electric se supraîncălzește? Poți vedea de la distanță ce se petrece în casă și, astfel, iei măsuri în timp util.

Dacă ai copii lăsați cu bona sau o menajeră, poți sta liniștit în timp ce te asiguri că cel mic este bine îngrijit și hrănit la timp. În unele zone ale casei unde ceilalți au acces poți monta detectoare de mișcare dotate cu avertizare pe telefon și îți păstrezi bunurile în siguranță.

Dacă ai în îngrijire persoane bolnave sau bătrâni care se descurcă greu prin casă, atunci camera cu monitorizare îți va fi cu adevărat utilă. Toți ne facem griji ca cei bătrâni să nu pățească ceva în timp ce urcă și coboară scările sau cei bolnavi să nu aibă o stare de rău atunci când sunt singuri acasă.

Poți consulta ocazional camerele de la distanță pe telefon, tabletă, laptop sau PC. Altfel spus, poți fi la curent cu tot ce se întâmplă în casă.

Exteriorul casei este în siguranță

Camerele de supraveghere permit, de obicei, și supravegherea împrejurimilor – curte, parcare, zona de pe stradă din perimetrul casei. Îți poți verifica mașina atunci când afară este furtună sau vânt.

Iarna, poți să știi care este grosimea stratului de zăpadă de la ușă și ce ai nevoie să faci ca să îl cureți. Camerele îți vor spune dacă un anumit eveniment meteorologic a produs daune pe proprietatea ta și dacă te înfrunți cu vreun risc, atunci când ieși.

Opțiunea de monitorizare în curte te poate salva de momentele când auzi sunete ciudate, noaptea, însă îți dai seama că este un animal în apropiere. Verificând camera, descoperi despre ce ”intrus” este vorba. Mai mult decât atât, îți poți lua apoi măsuri de precauție.

Indiferent dacă le folosești pentru interior sau exterior, camerele de supraveghere pentru locuințe sunt utile și eficiente, mai ales pentru că vei fi întotdeauna la curent cu ce se întâmplă acasă. Iar siguranța căminului tău este mai presus de orice.