Probabil că ai auzit deja de camere false, tablouri de siguranță exterioare care nu sunt conectate la nimic sau semne de obiectiv protejat de…nimeni. Cât de eficiente sunt sistemele false de securitate? Există vreo relevanță reală a lor sau doar mimează, fără succes, un proces care, în alte condiții, chiar s-ar dovedi util?
În acest articol discutăm despre cum poate fi siguranța căminului tău asigurată sau afectată de astfel de idei.
Avantajele produselor care simulează protecția casei
Care sunt posibilele motive pentru care ai cumpăra produse care doar își afișează funcționalitatea, în loc să o asigure?
- Sunt mai convenabile financiar
Este evident că produsele care mimează siguranța sunt mai ieftine decât cele autentice. Le poți găsi la jumătate de preț sau chiar mai puțin.
- Pot influența modul în care spațiul este perceput de vecini
Cei din jur probabil că nu sunt experți în sisteme de securitate și vor percepe altfel locuința ta după ce montezi produsele. Altfel spus, vei fi un proprietar care are grijă de bunurile sale.
- „Păcălesc” hoții
Este posibil ca unii hoți să fie păcăliți de aceste sisteme. Nu există studii în acest sens și nici mărturii. Însă au fost construite pentru a ține departe răufăcătorii, așa că este posibil să o facă.
- Sunt montate mai rapid și mai ușor
Durează mult mai puțin să lipești o cameră sau un sticker undeva, în loc să le conectezi pe cele două prin fir la un alt sistem sau să aștepți echipa să ți le activeze.
Ce produse care mimează siguranța poți găsi pe piață
Există destul de multe opțiuni în ceea ce privește simularea unei funcționalități legate de securitatea unui spațiu. Iată ce poți găsi în magazinele specializate sau în cele online.
- Camere false. Camerele de supraveghere false pot fi amplasate în interior sau exterior și au un rol, în esență, decorativ. Nu sunt funcționale în adevăratul sens al cuvântului, deși unele pot avea un bec aprins încontinuu.
- Stickere false. Stickerele sau panourile false se pot amplasa pe ușile exterioare sau chiar în curte, în fața locuinței. Ele mimează existența unui sistem de supraveghere și colaborarea cu o firmă de monitorizare. Sunt evidente, de dimensiuni mari și, după cum spun unii cumpărători, practice.
- Panoul fals de cod de acces. Îl poți vedea lângă orice ușă, chiar dacă aceasta conține o yală sau nu. Se aprinde uneori și a fost inventat ca să simuleze securitatea garajului, o verigă slabă a locuinței.
- Stickere „câine rău” false. Stickerele care anunță prezența unui câine agresiv și teritorial sunt eficiente în cazul curților mari sau pornind de la ideea că acel animal se află în casă.
Dezavantaje ale produselor false de siguranță
Aceste produse au, în mod evident avantajele lor. Care sunt însă inconveniențele cu care vin?
- Poți risca un proces
Dacă ai angajați, atunci camerele de supraveghere false sunt periculoase, din punct de vedere legal. Dacă oricine își pierde un obiect în bătaia camerei și cere imaginile, atunci devii pasibil de judecată.
- Camerele sunt ușor de identificat
Un răufăcător cu experiență își poate da seama ușor de o cameră falsă. Chiar dacă nu toate camerele standard funcționează pe fir, acestea au aspectul unor replici. În timp ce o cameră reală își mișcă lentilele după o persoană, cele false se mișcă aleatoriu. Apoi, luminile de obicei sunt reproduse astfel încât te poți prinde rapid de caracterul camerelor.
- Nu oferă avantaje reale
Comparativ cu sistemele clasice, camerele false nu oferă niciunul dintre avantajele celor funcționale. Motivele pentru care cineva verifică o cameră de supraveghere nu țin întotdeauna de siguranță. Poți încerca să vezi dacă există scurgeri de apă, dacă cel mic doarme sau unde este cățelul. Cu o cameră falsă, va fi imposibil.
- Stickerele și panoul de cod de acces depind de timp
Elementele de securitate pe care le amplasezi în exterior sunt credibile atâta timp cât le întreții. Dacă intri în garaj fără să atingi panoul sau treci pe lângă stickere și intri în casă fără să dezarmezi vreun sistem sau să se vadă vreun cățel, atunci cei din jur își vor da seama că, de fapt, ai doar niște simulatoare.
Există avantaje ale acestor produse?
În ciuda inutilității lor aparentă, produsele de acest gen au apărut, rezistă pe piață și sunt cumpărate. Dacă nu dispui de posibilitatea financiară de a achiziționa sisteme reale, îți recomandăm ca cele false să fie de o calitate cât mai superioară posibil. Modelele cele mai ieftine sunt departe de cele reale și vor fi imediat deslușite.
Dacă încă nu poți achiziționa sisteme, atunci alege-le pe cele care mimează siguranța ca soluții temporare. Așa vor fi utile, timp în care produc cât mai puține daune.